Много е вероятно Русия да загуби златото в отборното състезание във фигурното пързаляне, което бе спечелено в понеделник. Причината - положителната проба на 15-годишната Камила Валиева за триметазидин. Освен това най-талантливата и ефектна фигуристка, считана за фаворит №1 в Пекин, може да пропусне индивидуалния турнир. Вече втори ден по случая работят юристи от Руския олимпийски комитет и МОК. Официално изявление по темата се очаква утре в 7:00 часа българско време. 
 
Триметазидин е препарат, който се предписва при сърдечни проблеми. Доказано е, че това вещество не влияе върху подобряването на спортното представяне. Тестът на Валиева е направен през декември, а веществото е забранено за употреба и в извънсъстезателния период. Според източници от Пекин концентрацията на триметазидин е микроскопична, а пробите, взимани от Валиева след тази, са чисти.
 
„Триметазидинът е допинг от 2014 г. Използва се за предотвратяване на ангина пекторис (б.р. стенокардия) и други съдови заболявания, използва се и в психотерапията. Триметазидинът, подобно на мелдония, няма ефект върху тренировъчния процес и резултатите", заяви спортният лекар Игор Завялов за Sport24. 
 
Настоящата ситуация е изключителна деликатна, включително относно разгласяването на информация, защото възпитаничката на Етери Тутберидзе е непълнолетна. Освен това заради възрастта си Валиева попада в категорията на т.нар. защитени спортисти, за които има особена категория по отношение на наказанията за употреба на допинг.
 
По Коледа миналата година Камила Валиева спечели титлата  на Русия при жените, а десетина дни по-късно стана европейска шампионка.