Отборът на Швейцария ще играе на четвъртфиналите на хокейния турнир за мъже на Олимпийските игри в Пекин след победа с 4:2 (2:1, 1:0, 1:1) над Чехия в плейофния кръг. Успехът осигури на "кръстоносците" първо класиране в топ 8 на олимпийски игри от тези във Ванкувър през 2010 година. За място на полуфиналите Швейцария ще играе с Финландия.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

На Националния закрит стадион в Пекин, Чехия бе тимът, който започна по-добре срещата с Швейцария. Точно на десетата минута от началото Лукас Клок даде преднина на олимпийските шампиони от Нагано'98. Преднината на чехите обаче се задържа съвсем малко, тъй като след пет минути Швейцария изравни с гол при числено превъзходство на Андрес Амбюл. Само 13 секунди след това Килиан Моте добави още един гол за алпийската страна.

Във втората третина Швейцария реализира втори гол при числено предимство, този път чрез Денис Малгин, и поведе с 3:1. След гола чехите хвърлиха всички сили в търсене на обрат, но бяха наказани за четвърти път от 36-годишния ветеран Рафаел Диас пет минути преди финалната сирена.

Натискът на Чехия все пак доведе до втори гол във вратата на Леонардо Дженони, но попадението на Роман Червенка дойде само четири минути преди края и бе твърде късно за нещо повече от почетна загуба.

По-рано днес за четвъртфиналите се класираха още отборите на Словакия и Дания, а последният участник в топ 8 ще стане ясен от мача между домакина Китай и Канада.