Швейцарецът Марко Одермат се изказа остро срещу организаторите, след като днешната трета тренировка за спускане при мъжете беше отменена на Игрите в Пекин заради силен вятър. Сесията беше прекратена от съображения за сигурност след само трима състезатели, които преодоляха трасето. Австриецът Матиас Майер, италианецът Кристоф Инерхофер и норвежецът Александър Аамод Килде финишираха, но се оплакаха от опасните условия и журито се съобрази с това и отмени тренировката.

"Поради настоящата ситуация със силни ветрове и липса на прозорец в прогнозата за намаляване на ветровете, в интерес на безопасността, журито заедно с организаторите решиха да отменят днешното тренировъчно спускане", се казва в съобщение на Международната ски федерация (ФИС).

 

Но Одермат, лидер в класирането за Световната купа и претендент в спускането, беше разстроен от начина, по който беше решена ситуацията.

"Просто не е честно и за мен големият проблем е как те (журито на състезанието) общуват с нас, спортистите. Те просто вземат решение в 11:15, отменяйки тренировката, а последните два дни да започнахме един час по-късно. Дори не ни питат какво мислим. С две-три изречения говорихме с ФИС, после те изключиха радиото и не отговориха повече", заяви Одермат.

"На олимпийската писта, където всичко е ново, наистина искате да имате същото количество тренировки. Ако е във Венген или Китбюел, всеки знае наклона, но тук всичко е ново, всичко е различно. Така че всяко спускане наистина ви помага да намерите перфектната настройка или линия. Надяваме се утре (неделя) вятърът да се успокои и да имаме честно състезание", добави швейцарецът.
Килде беше най-бърз от тримата с време 1:42.11 минута.

"Използвах повече мощност, но освен това със сигурност е хубаво да премина през това трасе още веднъж", каза норвежецът.

"Забавно е да караш ски, но с вятъра е някак лудост, защото на някои места набираш много висока скорост. Минах 60 метра, мисля. Бях в равновесие, слава Богу за това. Хубаво е, че я отмениха и взеха решение да запазим всички в безопасност за утре", коментира Килде.