Бурните ветрове по пистите в Янцин притесняват сериозно участниците в турнира по ски-алпийски дисциплини на Олимпиадата в Китай, заяви двукратната шампионка от Сочи и Пьончан - Микаела Шифрин.

Тя каза, че стиска палци ураганът да не издуха някой от склона.

Шифрин, която ще участва във всичките пет дисциплини на Олимпиадата, направи първата си официална тренировка в петък.

"На тези състезания май ще се спускаме със стиснати палци. Това е едно от най-стръмните трасета, което някога съм виждала в кариерата ми. Освен това и вятърът е ужасно силен, та се надявам никой да не бъде издухан от планината", заяви американката, цитирана от Ройтерс.

"Да караш ски с такава скорост и да те духа такъв ураганен вятър е не само наистина много трудно, а в същото време и много опасно. За нас не е особено приятно да бъдем изправени пред най-важните състезания в кариерите ни, а резултатите да зависят толкова много от природните условия".

26-годишната Шифрин спечели слалома в Сочи и гигантския слалом в Пьончан. Американката има също така сребро от комбинацията в Република Корея и смята, че е напълно способна да увеличи броя на медалите си.

"Тук ще трябва да карам наистина добре, ако искам медал. Настилката е трудна и всичко трябва да бъде изпипано до последния детайл. Ще бъда разочарована, ако си тръгна без медал, но пък ние спортистите никога не сме напълно доволни. Няма как да направя две перфектни седмици", добави тя.