Мъжките отбори по хокей на лед на САЩ и Канада постигнаха убедителни победи в първите си мачове от група "А" на Олимпийските игри в Пекин.

В "Кадилак Арена" в китайската столица Канада спечели с 5:1 (3:0, 1:1, 1:0) срещу финалиста от Игрите в Пьончан преди четири години Канада.

"Кленовите листа", които спечелиха златните медали на три от последните пет Олимпиади, рано-рано в мача показаха, че са готови да вземат реванш от германците, които сензационно го отстраниха на полуфиналите в Пьончан. По-малко от пет минути след първия съдийски сигнал Канада поведе с гол на Алекс Грант, а нови две попадения в рамките на 32 секунди в средата на първия период на Бен Стрийт и Даниел Уиник доведоха резултата до 3:0.

Gulliver/GettyImages
61 снимки

Германия си даде някакви надежди за обрат в средата на втората третина с попадение на Тобиас Рийдер, но две минути по-късно Максим Норьо вкара за 4:1 при числено превъзходство за Канада.

В третия период играта бе равностойна, но Канада стигна до още един гол чрез Джордан Уийл.

Силен мач за Канада направи вратарят Едуар Паскуал, който спаси 23 от 24 удара към вратата си.

В другата среща, която се игра по същото време на Националния закрит стадион в Пекин, САЩ разгроми домакините от Китай с 8:0 (1:0, 3:0, 4:0).

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Китайският отбор, който е съставен почти изцяло от хокеисти, родени в Северна Америка, но състезаващи се за местния представител в Континенталната хокейна лига Кунлун Ред Старс, показа съпротивителни сили само в първата третина, която завърши с преднина от един гол за американците. Попадението бе дело на Брендан Брисон.

Във втората и третата част американците правеха каквото си искат и логично вкараха още седем гола. 20-годишният Шон Фарел реализира хеттрик, а по един гол добавиха Ноа Кейтс, Брайън О'Нийл, Бен Мейерс и Матю Бениерс.

"Шътаут" за американците направи вратарят Дрю Комесо, който спаси всички 29 шайби към мрежата си.

В петък е почивен ден за отборите от група "А", а в събота е дербито между Канада и САЩ, докато домакините от Китай ще играят с Германия.