Българката, участвала на три зимни олимпийски игри - Александра Жекова, коментира представянето на най-добрия български сноубордист Радослав Янков на Игрите в Пекин. На пистата в Джъндзякоу Янков достигна 1/8-финалите в паралелния гигантски слалом, където отстъпи на австриеца Бенджамин Карл, който впоследствие спечели олимпийското злато.

"Много се вълнувах за старта на Радо Янков, почти не мигнах миналата нощ. Денят бе много емоционален, много достойна битка за него. Благодарение на него и аз отново преживях емоцията от Олимпийските игри и се вълнувах заедно с него и екипа му", започна бившата сноубордистка. 

"Много съм щастлива за Радо, тъй като той премина през няколко трудни сезона. Имаше травми, с които трябваше да се бори, но днес той успя да покаже, че отдадената работа, здравият екип, целенасочената подготовка, желанието, стремежа и отдадеността към голямата цел дават резултат. Макар, че не успя да спечели олимпийски медал за България, той се бори много достойно. Да не забравяме, че се изправи срещу най-сериозния състезател на Игрите – Бенджамин Карл от Австрия, и не му отстъпи много. За мен бе много вълнуващо да стана свидетел на пътя му и през какви трудности мина през годините, за да стигнем там, където е в момента", заяви Жекова пред БНТ.

Според Жекова, Янков се е раздал на максимума на възможностите си и по никакъв начин не е отстъпил на австрийския състезател в спускането.

"Жребият определено бе тежък за Радослав Янков, още повече, че Бенджамин е един от най-опитните състезатели. На него му липсваше олимпийското злато и точно затова бе абсолютно непоколебим и се движеше по състезателното трасе невероятно стабилно. Битката бе трудна, но Радослав по никакъв начин не му отстъпи. Той също даде всичко от себе си. Той се раздаде на абсолютния максимум в спускането. Може би допусна лека грешка на място в равната секция. Все пак, когато един състезател иска да покаже максимума на възможностите си, е възможно да сгреши, защото рискът, който поема е много по-голям", допълни участничката на три олимпиади.

"Радо няма много голям опит с олимпийски игри, точно затова се надявам той да продължи, защото съм сигурна, че в следващите години ще постигне желания резултат, ако задържи нивото, на което е в момента. Сега той беше здрав, уверен и напълно готов да се представи достойно. Пожелавам му да не губи хъс и мотивация, защото те са най-важните предпоставки за успех", каза още Жекова.