Руските фигуристи са били проверявани за допинг многократно преди Олимпийските игри в Пекин, така че използването му е изключено. Това каза за ТАСС Елена Чайковская, председател на треньорския съвет на Руската федерация по фигурно пързаляне.

Във вторник Международният олимпийски комитет отмени церемонията по награждаването след отборния турнир, позовавайки се на спешни правни обстоятелства, които трябва да бъдат изяснени с Международния съюз по кънки.

Днес "Inside the Games" предположи, че причината за забавянето на церемонията по награждаването може да е проблем с допинг тестовете на руснаците. Според сайта преди Олимпиадата е можело да има положителна допинг проба.

"Всички руски фигуристи отидоха на Игрите чисти. Те бяха тествани много пъти през сезона. Допингът не е наша работа, никога не сме го използвали. Фигуристите не могат да го направят, ние имаме различен спорт, в който изобщо не може да се говори за допинг", каза Чайковская.

"Фактът, че са чисти, го гарантирам. Никой не се разболя дори, всички бяха здрави. Изумена съм, че се предполага подобно нещо", добави тя.

Русия спечели отборната титла през САЩ и Япония. Тимът беше в състав Камила Валиева, Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов и танцовата двойка Виктория Синицина и Никита Кацалапов.