Норвегия защити олимпийската си титла в отборното преследване по бързо пързаляне с кънки за мъже на Игрите в Пекин. Норвежците Халгейр Енгебратен, Педер Конгшауг и Свере Лунде Педерсон триумфираха във финала с време 3:38.08 минути, изпреварвайки тима на Руския олимпийски комитет, който завърши на 2.38 секунди зад шампионите. Единствено Педерсон бе част от състава при първата титла през 2018 година в Пьончан. Енгебратен пък спечели втори медал след бронза на 5000 метра в Пекин.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

На полуфиналите Норвегия победи Нидерландия, а руснаците Даниил Алдошкин, Сергей Трофимов и Руслан Захаров изпревариха САЩ с нов олимпийски рекорд - 3:36.62 минути и си осигуриха първи медал в дисциплината от включването й в програмата на Игрите в Торино през 2006 година. Захаров стана първият руснак в историята, спечелил олимпийски медали в шорттрека и бързото пързаляне с кънки. На Игрите в Сочи през 2014-а той взе злато с шафетата на страната.

В спора за бронзовите отличия САЩ изпревари третия от предишната Олимпиада тим на Нидерландия. Американците Кейси Доусън, Емери Леман и Джоуи Мантиа завършиха за 3:38.81 минути, с 2.81 секунди по-бързо от нидерландците, които за първи път останаха без медал в дисциплината.

бързо пързаляне с кънки, отборно преследване за мъже:

1. Норвегия (Халгейр Енгебратен, Педер Конгшауг и Свере Лунде Педерсон) - 3:38.08 минути

2. Руски олимпийски комитет - 3:40.46

3. САЩ - 3:38.81