Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще бъдат открити официално утре, ще бъдат направени като "безопасни и великолепни", каза китайският президент Си Дзинпин днес. Малко по-рано пък президентът на МОК осъди "призраците на евентуални бойкоти, които надигат грозните си глави" поради съмнения за нарушаване на правата на човека.

Обръщайки се към 139-ата Сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) чрез кратко видео-съобщение, Си каза, че Китай не спира да играе активна роля в олимпийското движение, особено след организирането на Летните олимпийски игри през 2008-а година.

За тези зимни олимпийски игри Китай е ангажирал 300 милиона китайци в зимните спортове, каквото е било обещанието при получаването на домакинството, каза още Си Дзинпин.

"От един свят-една мечта" през 2008-а до "Заедно за споделено бъдеще" през 2022-а, Китай взе активно участие в Олимпийското движение и постоянно отстоява олимпийския дух", добави още лидерът на страната.

"Зимните олимпийски игри ще бъдат открити утре вечер. Светът насочва погледи към Китай и Китай е готов. Ще направим всичко възможно, за да предоставим на света рационални, безопасни и великолепни игри".

Gulliver/GettyImages
60 снимки

След това той подчерта, че е особена гордост за второто домакинство на Пекин, което ги прави първите организатори и на Летни, и на Зимни игри. Но подготовката е била малко разколебана заради пандемията от коронавирус и заплахите за бойкот.

Правозащитните групи отдавна критикуват МОК за присъждането на Игрите на Китай, позовавайки се на отношението му към уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи. Отношението към които Съединените щати смятат за дори геноцид. Китай отрича обвиненията в нарушаване на човешките права.

Президентът на МОК Томас Бах многократно защитаваше избора на своята организация, заявявайки как МОК не е политически орган, нито пък е в неговата юрисдикция да влияе върху законите в суверенните държави.

До момента три Олимпиади са били бойкотирани частично поради политически причини. Това са Игрите през 1976-а, през 1980-а и през 1984-а, но всичко това е спомен от Студената война.