Япония не планира да изпраща правителствена делегация на Зимните олимпийски игри в Китай догодина, но не иска този ход да се тълкува като дипломатически бойкот, пишат световните агенции.

Сейко Хашимото, президент на организационния комитет за летните олимпийски игри, които се проведоха в Токио това лято, заедно с други двама олимпийски представители ще бъдат изпратени в Пекин, каза говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

Ръководителят на Японския паралимпийски комитет Казуюки Мори също ще отиде в Пекин за Зимните игри, добави говорителят на правителството.

Мацуно обаче не пожела да нарече решението дипломатически бойкот като този, иницииран от САЩ. Ръководителят каза, че "няма конкретно определение" за подхода на Япония към ситуацията. Въпреки това се смята, че решението на Япония е в съответствие с подхода на администрацията на Байдън, пише ДПА.

Държави като Канада и Великобритания също следват инициативата на САЩ и не изпращат правителствени служители на игрите, които ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари следващата година.

Китай е критикуван за нарушаване на човешките права в отношенията си с уйгури и тибетци, за потискане на движението за демокрация в Хонконг и за заплахи срещу Тайван. Мацуно е цитиран да казва, че е важно "в Китай също да бъдат гарантирани универсалните ценности на международната общност като свободата, зачитането на основните права на човека и върховенството на закона".