Германия спечели златен и сребърен медал в състезанието по скелетон при мъжете на Олимпийските игри в Пекин. Кристофер Гротхер, който иначе е четирикратен световен шампион и два пъти първенец при младежите, най-после прибави и олимпийска титла. Още преди състезанието той беше сочен като фаворит и оправда прогнозите, след като завърши първи с време 4:01.01 минути.

Второто място е за неговия сънародник Аксел Юнг, който изостана на 0.66 секунди. Освен това двата медала са първи в историята на германския скелетон на Олимпийски игри.

Домакините от Китай можеха да вземат и нещо повече от състезанието, но в крайна сметка приключват с бронзовия медал на Ян Вънган, изостанал на 0.76 секунди от шампиона Гротхер. Олимпийският шамипон от Пьончан 2018 Юн Сон Бин остана на 12-о място, изоставащ на 2.73.

Гротхер влезе във финалния манш с 0.85 секунди преднина пред Юнг. По принцип световният шампион трябваше само да кара, без да допуска грешки Ц и го направи. Две години след като роденият във Вернигероде състезател беше изваден от отбора на Световното първенство заради слаби резултати, сега той отпразнува най-големия триумф в кариерата си. Това така или иначе е достатъчно необичайно, защото на 15-годишна възраст Гротхер все още искаше да бъде състезател по ски скок. Тъй като обаче беше твърде тежък за този спорт, той премина на ледената писта, където участва в Световната купа от 2012 година.


Скелетон, мъже:

1. Кристофер Гротхер (Германия) - 4:01.01 минути

2. Аксел Юнг (Германия) - 4:01.67

3. Ян Вънган (Китай) - 4:01.77