Броени часове до откриването на зимните олимпийски игри в Пекин. В петък светът става Олимпиада и ще следим представянето на българските спортисти. Една от звездите в нашия отбор е 19-годишната надежда във фигурното пързаляне Александра Фейгин. Само класирането й за игрите вече е огромен успех, тъй като страната ни не е имала фигуристка на олимпиада от 24 години насам.

„Това наистина ми беше една от най-големите мечти, имах едно такова чувство, че просто ще си остане мечта, защото нашият спорт е много субективен и като сме от по-малки държави, съответно повече ни спират и на световното, когато ни беше квалификацията, аз не отивах там с цел да си взема квота, а просто да изиграя чисти програми и до последно смятах, че може би няма да ме допуснат, но се случи чудо”, разказва младата надежда.

Миналата година фигуристката претърпяла операция на крака, което попречило на подготовката през сезона. На първото състезание след операцията - Европейското първенство през януари в Естония – Александра се класира на 20-та позиция.

„Обикновено, тя има 10 състезание преди Европейското състезание, а сега й беше първото състезание. Имаше огромно напрежение и просто нещата не се получиха както бяхме планирали, но пък да рискуваме и да не се оперира беше още по-голям риск. Всъщност Олимпиадата я сложихме на първо място и затова рискувахме и направихме операцията през май месец”, спомня си треньорът на фигуристката – Ина Лутай.

Въпреки хирургическата намеса и трудното възстановяване - фигуристката дава всичко от себе си, готви се и в лагери в чужбина.

„Тя е изключително амбициозна и толкова трудолюбива, че се справи с травмата и продължихме напред. Направихме план, който да включва много лагери, за да може да влезе бързо във форма. Мислихме дълго върху музиките, които да са подходящи за толкова голям форум и сега вече започна да влиза във форма, което много ме радва и смятам, че всичко ще премине по най-добрия  начин”, смята треньорката на Фейгин и вярва, че тя ще покаже най-доброто от себе си досега.

„Аз наистина се чувствам горда, че постигнах най-голямата си мечта - именно да представя България на Олимпийски игри. Пожелавам си просто да се представя добре и всички да са доволни от мен”, споделя олимпийската ни надежда.