Европейският вицешампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, който спечели сребро на дългата дистанция от първенството на Стария континент в Чепеларе, заяви, че се е простил с мечтата за участие на Олимпиада още преди Игрите в Пьончан.

"За жалост Олимпиадата тази година за мен не беше приоритет. Имахме европейско първенство, а през март предстои и световно първенство. За мен приоритет тази година бяха стартовете по ски-ориентиране", коментира 33-годишният Беломъжев.

"Ако бяхме взели решение да гоним квота в ски-бягането, щях да вляза много рано във форма, а ако бяхме стигнали до участие на Игрите в Пекин, щях да загубя един дълъг период, в който да съм в Китай. Преценихме, че такъв форум за нас би бил негативен от гледна точка на физическата ми форма преди световното първенство. Затова не съжалявам. Може би се разделих с мечтата за участие на Игрите още преди миналата Зимна олимпиада в Пьончан", обясни Станимир Беломъжев.

Той добави, че не е бил канен да премине на олимпийска подготовка в ски-бягането.

"Не е имало разговори с федерацията по ски и не смятам, че би било редно, защото за нас Игрите сега не са били приоритет", заяви Беломъжев и коментира, че заради неравностойните условия за подготовка в ски-бягането участието, на който и да е българин в този спорт на Олимпиада е чест, но не и подплатено с високи резултати.

Антон Узунов
9 снимки

Станимир Беломъжев обаче пожела успех на представителя на България на Игрите в Пекин в ски-бягането - Симеон Деянов, чието заминаване за Китай се забави заради коронавирус.

"Пожелавам му да даде два отрицателни теста и да отиде на Игрите, защото в тази квота е вложен много труден. Скандално е ние да имаме 20-25 километра писти за ски-бягане, а в Лилехамер например да са над 500 километра. Но това са ни възможностите, това е България. Трудно е в днешно време в България да се развиват зимни спортове", коментира още именитият ни състезател по ски-ориентиране.

Треньорът и баща на Станимир - Иван Беломъжев допълни, че преди време наистина е имало запитване от представители на направление ски-бягане дали не биха желали Станимир Беломъжев да се готви в ски-бягането.

"Но начинът, по който беше предложено, не беше сериозен. Отдавна можеше да се помисли по въпроса", добави Иван Беломъжев, изтъквайки че подготовката за участие на олимпийски игри не започва в сезона преди големия форум, а години по-рано.

Той разкри, че бюджетът за подготовката и участията на Станимир Беломъжев на година е в рамките на минимум 60-70 хиляди лева.

"От къде идва тази голяма разлика във финансирането на олимпийските и неолимпийските спортове? Авторитетът, който градим на страната би трябвало да има по-голяма подкрепа", каза Иван Беломъжев.

Генералният секретар на Българската федерация по ориентиране Красимир Данаилов коментира, че по негово мнение новата програма за финансиране на спортните централи е по-добра.

"Бюджетът ни за 2021-а беше около 350 хиляди лева, от които 190 хиляди от Министерството. Очакваме увеличение на средствата. Правим всичко възможно, за да осигурим на Станимир Беломъжев що-годе нормална подготовка. Предложението ни за тази година е в рамките на 500 хиляди лева и се надяваме наистина да ни бъдат отпуснати малко повече от тези 190 хиляди, които получаваме в последните години", коментира Данаилов.