Швейцария победи с 3:2 Финландия и постигна първа победа на олимпийския турнир по хокей на лед за жени.

Двата отбора, които заемат последните две места в група "А", почти сигурно ще се срещнат на четвъртфиналите на Игрите, а Швейцария стигна до победата в генералната репетиция за предстоящата среща, след като успя много успешно да използва моментите, в които имаше числено предимство на леда.

Лара Кристен откри резултата при "пауър плей" в 12-ата минута на мача, което бе и единственото попадение в първата третина.

Също при числено превъзходство Финландия изравни чрез Нели Лайтинен в осмата минута на втория период, но Швейцария отговори с нов гол две минути по-късно, когато "кръстоноските" отново бяха с човек повече на леда. Автор на това попадение бе Доминик Рюж.
Лара Щалдер доведе резултата до 3:1 по-малко от две минути след началото на последната третина, но Елиса Холопайнен намали десет минути преди изтичането на редовното време.

До края Финландия потърси изравняването, като в последните секунди скандинавките играха с шест полеви състезателки, но дори това не им помогна да вкарат трети гол.

В класирането в група Швейцария излезе на четвърто място с 3 точки, докато Финландия е на последното пето място без актив. Суоми обаче може да мине по-напред, ако в утрешния ден победи Руския олимпийски комитет, който в момента също има 3 точки, но и мач по-малко от тима на Швейцария, който вече приключи с двубоите от груповата фаза.

Много по-заплетена се оказа ситуацията в по-слабата група "В", от която само три отбора ще се класират за четвъртфиналите. Соченият за аутсайдер тим на Дания надигра с 3:2 безгрешния до момента състав на Чехия, като скандинавките на два пъти наваксваха гол изоставане.
Анета Тейралова даде преднина на чехкините в шестата минута на мача, но три по-късно Жозефин Якобсен изравни.

Чехия отново поведе с гол на Катерина Мразова точно три минути след началото на втората третина, но 90 секунди след това Мишел Вайс изравни за 2:2.

В герой за датчанките се превърна Силке Глуд, която реализира победния гол при "пауър плей" 49 секунди след старта на последната третина.

За Дания това е първа победа изобщо при мъже и при жени на олимпийски игри.

Първа победа в Пекин постигна и тимът на Швеция, който надигра с 2:1 домакина Китай в късния мач от групата.

Дани Кастино, позната в Китай и като Каси Бетинол, даде преднина на Китай след само 6 минути игра, но Швеция осъществи обрата си в рамките на 85 секунди в началото на втората третина. Фелиция Викнер-Зинкиевич изравни от наказателен удар, а веднага след това Жозефин Бувенг добави втори гол за "трите корони".

С победата Швеция събра 3 точки, колкото има и тимът на Дания. В момента двата отбора са четвърти и пети в група "В", но в последния кръг играят един срещу друг. Който спечели срещата в редовното време, ще продължи към фазата на четвъртфиналите, докато китайките ще се надяват мачът да бъде решен след продължение или дузпи, тъй като за момента те заемат третото място в групата с 5 точки - последното, което дава право на участие в четвъртфиналите.

Лидерите в групата Япония (7 точки) и Чехия (6 точки) ще определят победителя в нея в директния си мач във вторник.