Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022 година стартира в Пекин. Тържествената церемония се състоя в Олимпийския парк в северната част на китайската столица.

"Обявявам началото на щафетата с огъня за Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин", каза Хан Чжън, първи вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република.

Заради пандемията маршрутът и продължителността на щафетата са значително намалени. За да се предотвратят рисковете от разпространението на коронавирус, щафетата ще се проведе без зрители. Освен това етапите й са разположени далеч от оживени улици и райони.

Щафетата ще включва 12 етапа в трите основни центъра на олимпийските състезания: в Пекин и в град Чжанцзякоу са разпределени пет зони за пренасяне на олимпийския огън, още две са разположени в столичния район Янцин.

11 етапа на щафетата са извън олимпийският "балон", в който живеят всички чуждестранни делегации, в него са разположени спортни съоръжения и олимпийското село.

Последният, 12 етап ще се проведе вече вътре в балона.

Щафетата ще стигне до пекинския стадион "Птиче гнездо" в петък, където все още неназованият последен факлоносец ще запали олимпийския огън. Това е същото място, на което горя факелът за Пекин 2008.

Общо в щафетата ще участват около 1200 факелоносци на възраст от 14 до 86 години. Освен това в нея ще участват представители на около 20 държави по света.

Огънят ще премине покрай малка част от големите забележителности в страната. Сред тях са Летният дворец в столицата, участъкът от Великата китайска стена - Бадалин, окръгът Чжанцзякоу в провинция Хъбей, където ще бъдат проведени някои от ски състезанията, както и други места.

За първи път в историята не само хора, но и машини ще участват в предаването на факела: роботи-амфибии ще транспортират огъня под вода в река Юндин, а самозадвижващи се превозни средства ще бъдат използвани на площадката в индустриалния парк Шоуган (част от парка на зимните олимпийски игри).