Отборът на Руския олимпийски комитет спечели щафетата 4 по 5 километра в ски бягането при жените на Игрите в Пекин.

Рускините Юлия Ступак, Наталия Непряева, Татяна Сорина, Вероника Степанова направиха силно състезание, а на последния пост Степанова се откъсна напред и не допусна никой да застраши победата на тима. Щафетата на РОК приключи за 53:41.0 минути и добави злато към бронза си в дисциплината от преди четири години в Пьончан. Германките водеха след третия пост на Виктория Карл, но на последен пост Софи Крел не се представи добре и даде пето време (23.2 секунди по-бавно от времето на Степанова), което позволи на рускините да триумфират с титлата.

Съставът на Германия - Катерине Зауербрай, Катарина Хениг, Виктория Карл, Софи Крел завоюва среброто, оставайки на 18.2 секунди от победителките. Германките бяха много сериозна конкуренция на рускините по трасето, но не издържаха в заключителния етап на състезанието.

Швеция, сребърен медалист от Пьончан, този път остана с бронза след като ликува в оспорвана надпревара с щафетите на Норвегия и Финландия. Мая Далквист, Еба Андерсон, Фрида Карлсон, Йона Сундлиг завършиха на 20.7 секунди от отбора на Руския олимпийски комитет.

Финландия финишира на четвърто място на 21.2 секунди, а олимпийският първенец от 2018-а Норвегия - на пета позиция на 28.8 секунди от шампионките. Състезателките на Съединените американски щати допълниха класирането в топ 6 на 1:28.2 минута от Руския олимпийски комитет.

Олимпийската титла за щафетата на РОК бе втора за страната в ски бягането в Пекин след триумфа на Александър Болшунов в скиатлона на 30 километра при мъжете.

щафета 4 по 5 км, ски бягане, жени:

1. РОК (Юлия Ступак, Наталия Непряева, Татяна Сорина, Вероника Степанова) - 53:41.0 минути

2. Германия - 53:59.2

3. Швеция - 54:01.7