Американката Клоуи Ким защити титлата си в дисциплината "халфпайп" в турнира по сноуборд за жени на зимните олимпийски игри в Пекин.

21-годишната Ким доминираше изцяло в състезанието и спечели с близо четири точки разлика пред втората Кералт Кастейет от Испания.

Американката получи 94.00 точки в първия манш.

"Бях толкова горд със себе си. Имах най-лошата тренировка преди това. Момичетата напредват с толкова бързи темпове. Намирам за вдъхновяващо, че всички напредват в спорта. Голяма чест е да бъда част от този спорт и да помагам за развитието на халфпайпа за жени", каза Ким.

Американката падна в следващите си два манша, но високата оценка в първото спускане й осигури златото.

Най-възрастната състезателка на финала Кералт Кастейет беше единственият друг състезател, който достигна 90-е точки, след като постигна 90.25 във втория манш.

32-годишната испанка най-накрая успя да вземе олимпийски медал при петия си опит.

"Първата ми олимпиада бях на 16 години. Бях далеч дори от мисълта, че подиумът е възможен. Имах мечта и мечтата ми беше да бъда на подиума. Много съм щастлива, че това се случи днес, 16 години по-късно", заяви испанката.

Японката Сена Томита взе бронза с 88.25 точки.

Томита става първата японка, спечелила олимпийски медал в халфпайпа.

По-малката й сестра Руки Томита остана пета.

Двукратната световна шампионка Сюетун Цай от Китай финишира четвърта, а сребърната медалистка от Пьончан 2018 Цзяюй Лю (Китай) падна в първите два манша и се нареди осма със 73.50 точки.

сноуборд, халфпайп, жени:

1. Клоуи Ким (САЩ) - 94.00 точки

2. Кералт Кастейет (Испания) - 90.25

3. Сена Томита (Япония) - 88.25