Международният олимпийски комитет (МОК) разследва сериозен инцидент от състезание на трасето за спускане с шейни, което ще бъде използвано на предстоящите Олимпийски игри в Пекин през февруари, съобщава Ройтерс.

След катастрофа в огражденията на улея в Янцин полският състезател Матеус Шоховиц претърпя операция заради фрактура на капачката на лявото коляно и дълбока прорезна рана на десния крак.

Шоховиц се удари в спусната бариера на трасето, която е трябвало да бъде отворена. 25-годишният спортист също така се оплака, че поддържащият екип на улея не е реагирал адекватно и е трябвало да лежи около половин час на леда, преди да бъде отведен в болница.

Хуан Антонио Самаранч, директор на комисията за координация между МОК и организаторите на Пекин 2022, изрази публично съжалението си за случилото се.

"Инцидентът е нелеп и ще бъде изследван както от Международната федерация по спускане с шейни, така и от организационния комитет на Пекин 2022. И двете страни имат какво да научат от неприятната случка", добави испанецът, цитиран от агенция Ройтерс.

Според него улеят е получил отлична оценка за качество и безопасност.

"Чакаме резултат от нашето изследване и ще помагаме на спортиста с каквото можем. Всички се надяваме той да се възстанови възможно най-бързо", каза още Самаранч.

Зимната Олимпиада в Пекин ще се състои от 4 до 20 февруари 2022 година.