Клеман Ноел направи изумителен втори манш и завоюва най-важното отличие в кариерата си - олимпийската титла в слалома на Игрите в Пекин.

24-годишният французин беше шести в първия манш с 54.30 секунди и даде най-добро време във втория - 49.79. Така Ноел подобри представянето си от предишната Олимпиада в Пьончан, където зае четвърто място в слалома.

"Това е една от най-значимите победи в кариерата ми. Не се случва често да печелиш медал от олимпийски игри. Имаш само един шанс - минута и 40 секунди веднъж на четири години. Знаех, че съм във форма и бях уверен в себе си. През януари не ми се получаваше много, но направих добри тренировки в Янцин. Това беше най-доброто, което можех да дам. Нямам думи да опиша чувството - олимпийски шампион, юхуу", каза Клеман Ноел пред репортерите.

Ноел не показва постоянство през сезона, като заема шесто място в класирането за малката световна купа в слалома. Той е първият олимпийски шампион в слалома от Франция след Жан-Пиер Видал, който печели златото на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 година.

Втори в слалома на писта "Ледена река" завърши австриецът Йоханес Щролц, който бе лидер след първия манш, но даде 13-о време във второто спускане. За него това е втори медал от Пекин след златото в алпийската комбинация.

"Много съм щастлив, че взех сребърен медал. Страхотно е да деля подиума с Клеман и Себастиан Фос-Солевааг", каза Щролц.

30-годишният Фос-Солевааг, който в Пьончан остана в подножието на медалите, този път успя да се качи на почетната стълбичка на третата позиция.

"Огромно облекчение за мен е да спечеля този медал. В Пьончан имах отлична възможност, но не успях. Затова постижението ми днес е много голямо", каза Фос-Солевааг.