Когато американката Ерин Джаксън пресече финалната линия на бягането на 500 метра за жени на Олимпийските игри в Пекин в неделя, тя не само спечели златото, но и стана първата чернокожа жена, спечелила медал в историята на бързото пързаляне с кънки.

"Това, което Ерин направи тази вечер, ще бъде трамплин за толкова много малки момичета и момчета. Тя им даде възможността да гледат на някого, когото до момента не са си представяли, че ще видят и ще се докоснат до него", каза съотборничката й Британи Боу.

"Златното й отличие от днес далеч надхвърля това, което всеки от нас би могъл да си представи. А именно сърцата на колко хора, особено малки момичета, тя ще докосне след това представяне, добави Боу.

Джаксън, която беше експлозивна на стартовата линия и след това увеличаваше ритмично темпото си на пистата за кънки бягане, се надява успехът й да вдъхнови други като нея да поемат към снега и леда.

"Надяваме се, че можем да видим повече от малцинства, особено в САЩ, които излизат от зоната си на комфорт и опитват някои от тези зимни спортове и просто се надявам да бъда добър пример", каза Джаксън.

В спорт, който обикновено се доминира от скандинавските страни и напоследък от кънкобегачите от Нидерландия, тя следва плътно стъпките на друг американец - Шани Дейвис. Той първият чернокож състезател, спечелил златото в кънки-бягането.

"Медалът днес изпраща послание, че ако следвате сърцето и страстта си, може да ви отведе навсякъде. Можете да правите всичко, което искате", каза треньорът Райън Шимабукуро.

"Не е нужно да бъдете обвързани с каквито и да било бариери. Мисля, че това ще мотивира и вдъхнови голяма част от афро-американската общност, добави той.

Началото за Ерин Джаксън всъщност е с ролерите и изглежда, че тя е превключила безпроблемно между колелца и остриета в зависимост от сезона, но просто обича скоростта, която дава този спорт. Самата тя не си поставя за цел да дава примери, но ако е модел за подражание, би била щастлива.