Австралийският отбор по кърлинг за смесени двойки прекрати преждевременно участието си на зимните Игри в Пекин, след като тази сутрин Тали Гил даде положителна проба за КОВИД-19.

Дебютиращите на Олимпиада Гил и Дийн Хюит трябваше днес да изиграят последните си два мача от груповата фаза на надпревара срещу Швейцария и Канада в следобедната сесия, но предпочетоха да се откажат и да напуснат Китай вместо Хил да бъде настанена в изолационен хотел. 23-годишната състезателка прекара коронавирусна инфекция през декември на тренировъчен лагер в Канада, но сега отново дава положителни тестове, въпреки че няма никакви симптоми.

"Австралийският олимпийски комитет реши да организира завръщането на Тали и Дийн в страната ни. Тали даде последователно няколко положителни и няколко отрицателни проби в Пекин и беше третирана като близък контакт в предишните няколко дни. Това й даваше право да се състезава, но последната й проба отново е положителна и тя трябва да бъде преместена в изолационен хотел. С още само два мача в турнира попитахме Тали дали иска да остане и решението е двамата да се завърнат вкъщи", обясни шефът на австралийската делегация на Игрите Джеф Липсхът.

Гил и Хюит станаха първите австралийци, които участват на олимпийски турнир по кърлинг. Те не успяха да постигнат победа в седемте си изиграни мача, въпреки че четири от загубите им бяха само с по една точка разлика.