В Бургас се проведе първият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата „Да играем заедно” в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация по народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“ организира спортни празници по футбол и народна топка.

За участие са поканени смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения от училищата, от Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата от Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смоленска, Хасковска, Кърджалийска, Търговищка, Шуменска, Благоевградска, Видинска и Софийска области.

Пет обединени отбора на деца с и без интелектуални затруднения  взеха участие в спортния прaзник в Бургас.

Специален гост на турнира в черноморския град бе атлетът Пламен Корсев, който завоюва бронзов медал в дисциплината дълъг скок в леката атлетика на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019.

„За мен е радост да се включа в организацията и провеждането на Регионалните игри в родния ми град. Пожелавам на всеки да постигне моя успех“, сподели Пламен Корсев.

Първи във футболната надпревара се класира отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас. За второто място в турнира на Спешъл Олимпикс България се пребори обединеният отбор на Ресурсен център – Бургас и СУ „Васил Левски“ – с. Горно езерово. Трети в надпреварата остана отборът на СУ „Кирил и Методий“ – Карнобат.

В народната топка първи се класира отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас, а на второ – отборът на СУ „Васил Левски“ – с. Горно езерово. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерция народна топка – България.

„Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички“, подчерта Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Всички момичета – участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения - дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане и удар с топка.

„Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Началото е обещаващо. Всички са много заинтригувани и позитивно настроени към инициативата“, сподели Емил Иванов непосредствено след турнира в Бургас.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции - да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници ще вземат участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Календар на Регионалните игри‘2019:

16 април 2019  (вторник), Бургас – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - Спортен комплекс “Изгрев“

17 април 2019  (сряда), Хасково - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - Комплекс „Фантазия“ парк Кенана

18 април 2019  (четвъртък), Пловдив - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - Спортен комплекс “  Гребен канал

19 април 2019  (петък), Смолян - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - ОУ „Асен Златоров“

22 април 2019  (понеделник), Велико Търново - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Света гора.

23 април 2019 (вторник), Разград - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - СОУ „Васил Левски“

24 април 2019 (сряда), Добрич - Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място - Спортна площадка в Изида

25 април 2019 (четвъртък), Враца – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Обществен парк „Хижата“

28 май 2019 (събота), София – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Национален форум „Млади атлети“ -  Място - НСА „Васил Левски“