Изпълнителният директор на държавното дружество „Академика 2011” ЕАД Борис Тодоров е бил освободен от своя пост, научи NOVA. 

За уволнението се знае неофициално от сряда (30 януари) миналата седмица, споделиха наши източници.

Официално съобщение за рокадата обаче така и няма, въпреки че министърът на младежта и спорта, като принципал на държавното дружеството би следвало да е взел това решение. 

До голяма степен рокадата изглежда неочаквана и без ясна до момента причина. В последните години под ръководството на Тодоров бяха осъществени ремонтите на:

- бившата зала „Фестивална”, преименувана на „Asics Arena”,

- „Зимния дворец” в София,

- стария стадион „Академик” до БАН и прилежащия му спортен комплекс с басейн.

Освен това по негово време „Академика 2011” ЕАД стана собственик на строящата се „Арена Бургас”, която трябва да бъде най-модерната спортна зала в България. 

През декември 2018 г. NOVA сигнализира за бавещия се повече от година ремонт на приземното ниво на „Asics Arena”, където трябва да бъде обособена зона за загряване на лекоатлетите, за които е предназначено изначално това спортно съоръжение. Тогава Борис Тодоров даде интервю пред екипа ни, в което опита да обясни какви са причините за закъснението. Освен това министърът на спорта нееднократно е заявявал, че предстои и основен ремонт на стадион Академик, до „Asics Arena”, с което се цели обособяване на целогодишен национален център за подготовка на леката атлетика. Според изказвания на министър Кралев, ремонтът трябва да завърши до края на тази година, но до момента не е ясно, дали изобщо е започнала процедура за определяне на изпълнител.

По информация на NOVA за изпълнителен директор на „Академика 2011” ЕАД, на мястото на Борис Тодоров, е назначена Елиана Шипковенска, която има опит в структурите на държавните дружества. Тя е била директор "Финансово стопанска дейност" в другото голямо държавно дружество „Национална спортна база” ЕАД.