Китай осъди днес решението на САЩ, Австралия, Великобритания и Канада да обявят дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, предаде "Франс прес".

Четирите западни страни, които ще изпратят на олимпиадата спортисти, но не и официални представители, "ще платят цената" за своето решение, предупреди пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин. Дипломатическият бойкот е в израз на протест срещу нарушения на човешките права в Китай.

"САЩ, Австралия, Великобритания и Канада използват сцената на олимпийските игри за политически манипулации, което е непопулярно и с което се изолират сами. Те неизбежно ще платят цената за този лош номер", каза говорителят на китайското външно министерство.

Той изрази увереност, че "независимо дали ще пристигнат официални представители (на въпросните страни) или не, зимните игри в Пекин ще минат успешно".

"Спортът няма нищо общо с политиката. Олимпийските игри са голямо събиране на спортисти и хора, влюбени в спорта, а не сцена, на която да се изявяват политиците", добави Ван.

Зимните олимпийски игри ще се проведат от 4 до 20 февруари, но заради антиковидните ограничения за влизане на чужденци в страната, наложени от Китай, малцина световни политически лидери се очаква да пристигнат в Пекин. Изключение прави руският президент Владимир Путин, който прие поканата на своя китайски колега Си Цзинпин, отбелязва АФП.

Междувременно френският министър на образованието и спорта Жан-Мишел Бланкер обяви днес, че страната му няма да се присъедини към дипломатическия бойкот на олимпиадата.

"Франция няма да го направи", каза Бланкер. Той уточни, че няма да присъства на олимпиадата, а страната ще бъде представена в Пекин от делегираната министърка за спорта Роксана Марасиняну.