Звездата на английския национален отбор Джуд Белингам се превърна в големия герой за "трите лъва" в мача срещу Словакия от 1/8-финалите на UEFA EURO 2024. Именно в негова чест запяха привържениците между края на редовното време и продълженията на срещата.

Майсторско изпълнение от въздуха на Джуд Белингам в 5-ата минута на добавеното време доведе срещата до 1:1.

Преди началото на продълженията привържениците изпълниха песен за спасителя. В негова чест те подхванаха хита „Хей, Джуд“ („Hey Jude“) на "Бийтълс". Любопитното е, че групата никога не изпълнява парчето на концерт заедно. Хитът днес звучи на живо в изпълнение на футболните фенове на UEFA EURO 2024 в Германия.

Песента се изпълнява в чест на Белингам още от времето, когато беше играч на Борусия Дортмунд. И с всяка година се чува все по-често и по-често.

Сплотеното семейство на Джуд Белимгам

Парчето е издадено през 1968 година - 35 години преди раждането на футболиста. Написването и записването на "Hey Jude" съвпада с период на катаклизми в „Бийтълс“. Според източниците Пол Маккартни я написва, за да утеши малкия син на Джон Ленън - Джулиан, след като Ленън напусна жена си заради Йоко Оно.

„Hey Jude“ достига номер едно в класациите във Великобритания, САЩ, Австралия и Канада. В Щатите се задържа на върха девет седмици. През 2004 г. американското издание The Rolling Stone я класира на осмо място в списъка си с 500 най-велики песни на всички времена. 

Феновете на Брентфорд дори превърнаха „Hey Jude“ в свой неофициален химн. Традицията започна случайно през 70-те години на миналия век, когато говорителят на стадиона Питър Гилъм пуска песента за своя приятел Джуд Кауфман. Този знак на привързаност, разбран само от малка група приятели, с течение на времето се превръща в един от символите на Брентфорд.

Днес феновете редовно пеят и скандират „Хей, Джуд“ на стадиона, а Гилъм се възхищава как един такъв невинен жест поставя началото на цяла традиция.