Най-добрите спортисти на Пазарджик ще бъдат избрани от някои от най-големите спортни легенди на България, съобщиха от община Пазарджик. 

Специална комисия разгледа внимателно и даде своя глас за най-добрите спортисти и Отбор №1 на отиващата си година за града. Организатор и инициатор на събитието е председателят на сдружение „Пазарджик спортува” Ренета Камберова.

Шест от спортните легенди на България се включиха в комисията, която избра най-добрите спортисти на Пазарджик за 2019 г. Това са златното момиче на България, световна и европейска шампионка като състезател, световна шампионка като треньор и настоящ председател на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, единственият български баскетболист, играл в НБА, сега президент на федерацията по баскетбол – Георги Глушков, първият гимнастик, участвал на шест олимпийски игри – Йордан Йовчев, многократният шампион и носител на световни купи и единственият български плувец част от Международната зала на плувната слава – Петър Стойчев, както и Ренета Камберова – абсолютна световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика и олимпийска медалистка.

Комисията получи специално изготвена и подробна информация, както и видео материали за представянето на всички номинирани спортисти. След сериозна и доста разпалена дискусия и последвало гласуване, което продължи над три часа, родните легенди избраха своите фаворити.

Само преди дни Община Пазарджик, начело с кмета Тодор Попов, постигна безспорен успех, след като на гала вечер в Брюксел Пазарджик получи официалното знаме „Пазарджик - европейски град на спорта за 2020 година”, на галавечер в Брюксел.

Официалната церемония „Спортист на Пазарджик 2019” ще се проведе на 20 декември. Организатори са Община Пазарджик, Сдружение „Пазарджик спортува”, както и Съвет за младежка политика, а събитието е с поглед към 2020 година, в която градът ще се превърне в център на спорта за България.

Освен гласуването на спортните легенди, на сайта http://sportistipz.eu/ всеки желаещ също може да даде своя вот в категорията „Спортист на годината”. Победителят от интернет гласуването също ще бъде награден на 20-ти декември. На церемонията ще бъдат отличени и представители на следващото по-младо поколение спортисти на Пазарджик. Ще има и специални награди за спортисти, проявили воля и характер с постиженията си през 2019 година.