Босът на Мерцедес Тото Волф призна, че му е било много трудно да нареди на Валтери Ботас да сдаде първата си позиция на Люис Хамилтън по време на вчерашното състезание за Гран при на Русия, но смята, че е взел правилното решение.

Ботас се представяше отлично през целия уикенд, като бе най-бърз на квалификацията, а след това изглеждаше близо до първата си победа с Мерцедес, но Волф нареди на финландеца да пусне Хамилтън пред себе си, тъй като британецът се бори за световната титла със Себастиан Фетел. В крайна сметка Хамилтън записа своята победа номер 70 във Формула 1 и дръпна с 50 точки на Фетел в генералното класиране при пилотите.

Ботас бе видимо разочарован от решението на Волф, а и коментира на експерти и фенове бяха много негативни заради случилото се. "Понякога някой трябва да изиграе ролята на злодея и днес това съм аз. Трябваше да преценя внимателно ситуацията и реших, че предпочитам да съм злодей днес, отколкото идиот в края на сезона. Рационално погледнато това бе правилният ход, макар и спортното ни сърце да казваше "не". Остават пет състезания до края и на масата бяха седем точки. Колкото и да е трудно да се вземе това решение, някой трябваше да го направи", коментира Волф.

Случката напомни на онази от 2002-ра година, когато Ферари нареди на Рубенс Баричело да пусне борещия се за титлата Михаел Шумахер пред себе си, което предизвика много гневна реакция от фенове и експерти. "Цяла нощ си мислех за онова, което се случи в Австрия през 2002-ра година и последиците, които имаше за Ферари. Много тежко решение, но ако на края на сезона не спечелим титлата с пет или три точки, ще бъдем най-големите идиоти на планетата, че сме приоритизирали една победа на Валтери пред целия шампионат", допълни босът на Мерцедес. /БГНЕС