След като стана ясно, че Райконен няма да може да се бори за мястото си във Ферари, ще е интересно да видим дали ще се бори за това да прекъсне победната суша. Атмосферата във Ферари е твърде деликатна и подобен ход не изглежда невероятен, ако Фетел продължава да се отдалечава от Петата.

Сагата с продължаването на договора на Кими продължава от няколко години насам и самият той не знаеше какво ще се случи до първата сутрин на “Монца”. Иронията е, че точно в този уикенд той постави Скудерията на пол-позишън. Поредицата от решения, които разкриват неспокойствие по високите етажи на тима, отговаряха и на начина, по който се разви надпреварата. Кими започна да се бори от момента, в който светлините изгаснаха и беше агресивен срещу съотборника си, както в първи завой, така и на “Роджия”. Дефанзивната позиция на Кими, плюс по-ранното вдигане на крака от газта в захождането към завоя, изигра голяма роля в последвалия контакт между Фетел и Хамилтън.

Това бе пост-ефектът от новината за напускането му в края на сезона. Въпросът е дали това е била просто реакцията му заради решението на неговите шефове или това ще бъде пилотът, който ще гледаме до края на сезона? В Сингапур отговор на този въпрос не получихме, защото финландецът никога не бе близо до своя съотборник, а и исторически това не е една от най-добрите му писти. На кое трасе можем да очакваме нов сблъсък? Може би не на “Сочи”, тъй като трасето пасва изключително добре на стила на Фетел. Но пък миналата година разликата между двамата в квалификацията беше една десета, така че да видим.

Отговорът по-скоро е “Сузука”. Това е една от пистите, на която Кими записа едно от най-легендарните си състезания - през 2005-та, когато потегли от дъното, но пое лидерството в последната обиколка. Остават “Остин” - може би, “Ерманос Родригрес” - по-скоро не, “Интерлагос” - може би и “Яс марина” - със сигурност.  Ако предположим, че Фетел запази шансовете си за титла до последното състезание, то има 6 писти, на които да разберем дали Райконен може да е на неговото ниво, дали ще му се противопостави или ще играе поддържаща роля.

Самият факт, че е трудно да си представим Райконен да е със скоростта на Фетел, е може би една от големите причини той да бъде заменен от Льоклер. Но в дадени моменти, той бе близо до съотборника си и получаваше “втората най-добра стратегия”, като добър пример за това е Монако 2017. През втората половина на 2016-та пък се превърна като нещо в норма Ферари да дават по-добрата стратегия на Фетел, при положение, че Райконен тръгваше с по-добрите резултати в състезателните уикенди.

Кими приемаше това с достойнство, защото знаеше каква е ролята му. Но той си остава горд човек и ако му се отвори възможността да спечели състезание до края, дори и за сметка на Фетел, ще си позволи ли да го направи? Ферари са в интерсни времена, за пореден път, проблемът им е, че това се случва в период, в който Мерцедес отново изглеждат на върха на играта си, без значение дали са с най-добрата кола на решетката или не.