Отборът на Рено е силно притеснен от вероятността да стартира от нулата сглобяването на двигател съгласно регулациите, които евентуално могат да влязат в сила при Формула 1 от 2021 година.

Без експерименти по формата на стартовете във Ф1

Шефовете на надпреварата изненадаха доста от тимовете, когато към края на миналата година разкриха малко повече подробности за промените, които се канят да направят във връзка с въвеждането на т. нар. „двигатели от следващо поколение”. Съгласно плановете концепцията за 1,6-литров турбо двигател остава, но настъпват драстични промени като премахването на мотор-генераторната група за възстановяване на енергията чрез системата за отделяне на изгорелите газове. Освен това ще има множество рестрикции за развитието на двигателите в хода на сезона, както и по-висок лимит за допустимите обороти в минута.

Именно тези намерения доведоха и до заплахата за напускане на Ф1, която Ферари отправи. Рено засега не бърза с драстични позиции, преди новите правила да бъдат уточнени твърдо, но французите се надяват да не става дума за тотален рестарт спрямо двигателите.

Рос Браун: Формула 1 може да живее и без Ферари

„Бихме искали да избегнем повторното започване от нулата”, коментира изпълнителният директор на Рено Сирил Абитбул. „Ако погледна извършените в двигателя инвестиции, ако взема под внимание отделеното време, за да достигнем до настоящия етап от развитие, където няма място за игрички, то, честно казано, да стартираме отначало е доста плашещо.”

„Смятам, че всички се надяваме на конструктивен диалог и бързо решение. Като казвам това обаче ние няма да се обвързваме с нов двигател, без да знаем как ще изглежда Формула 1 през 2021 година”, добави шефът.