Пилотът на Алфа Ромео във Формула 1 Кими Райконен има съвсем реалните предпоставки да се превърне в пилота с най-много стартове в историята на шампионата. В типичен стил обаче финландецът заяви, че този факт хич не го интересува.

Седем старта преди края на миналия сезон дойде обявлението, че последният световен шампион с Ферари (2007 година), смята да се завърне в отбора, в който стартира своя път – Заубер (понастоящем Алфа Ромео). Гран При на Абу Даби за 2018-а беляза 291-ото участие на Ледения в неговата кариера сред „кралските гонки”, която стартира през 2001 и не включва единствено сезони 2010-а и 2011-а.

39-годишният Райконен подписа за 2 сезона със Заубер и към момента е 5-и в ранглистата по участия за всички времена. Сред активните в момента състезатели той е човекът с най-много стартове, изпреварвайки с много Люис Хамилтън (231, 10-о място в класацията). С двете си състезания през 2019-а скандинавецът има 293 участия и доближава сериозно лидерът Рубенс Барикело. Кариерата на бразилеца продължи от 1993 до 2011 година, като в този период той изпусна едва 4 старта и навъртя общо 322 състезания на сметката си.

До края на тази година има още 19 старта, а ако Кими вземе участие във всички тях вече ще има 312 на сметката си или иначе казано – колкото Фернандо Алонсо. В същото време ще изпревари Михаел Шумахер и Дженсън Бътън, които са с по 306. Вече през втората година на своя договор ветеранът, стига да бъде в състояние, ще атакува и постижението на Барикело.

Оставайки верен на себе си, Кими Райконен ясно показа какво мисли относно статистиките. „Никога не съм преследвал някакви цифри. Не ми пука дали ще бъдат 20 или 20 хиляди, това няма значение. А ако вече не изпитвам познатата тръпка, то просто ще спра”, заяви Ледения.


Състезанието за Голямата награда на Китай - трети кръг за сезон 2019 във Формула 1 - ще се проведе в Шанхай на 14 април. Проследете свободните тренировки, квалификацията и самия старт чрез каналите на DIEMA XTRA и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.