Звездата на Ферари Себастиан Фетел проведе безупречно Гран При на Канада и сложи край на поредицата от три поредни победи за Люис Хамилтън и Мерцедес на "Жил Вилньов". В 7-ия кръг от сезон 2018 на Формула 1 германецът беше категоричен от първата до последната от 70-те обиколки и в нито един момент не остави на конкурентите дори да мечтаят за победата.

А тя стана още по-сладка заради петото място на Хамилтън. Британецът взе само 10 точки и по този начин сдаде и лидерството в генералното класиране. След състезанието в Монреал първи вече е Фетел със 121 точки, само на 1 пред големия конкурент. 30-годишният германец сложи край и на 14-годишната суша за Ферари, който точно толкова дълго не бе печелил на канадска земя. Успехът, едва втори за него в северноамериканската страна, бе под №50 в личен план и приближи Фетел само на 1 победа от легендарния Ален Прост.

Другият пилот на Мерцедес - Валтери Ботас също удържа втората си позиция до края, макар че в последните обиколки бе застигнат от третия Макс Ферстапен (Ред Бул). Четвъртата позиция пък остана за Даниел Рикиардо (Ред Бул), който удържа на атаките от Хамилтън. Шести се нареди вторият пилот на Ферари Кими Райконен.

Себастиан Фетел направи чудесен старт на състезанието и не даде никакъв шанс на пилотите около себе си. Ферстапен опита да атакува от третото място и бързо се оказа заключен в дуел гума до гума с Валтери Ботас. Никой от двамата не отстъпи, като финландецът защити позицията си. Цялото упражнение обаче ги забави и Фетел се откъсна по-комфортно напред. Люис Хамилтън от своя страна просто задържа четвъртата си обиколка. Даниел Рикиардо (Ред Бул) и Кими Райконен (Ферари) оформиха топ 6.

Броени метри след началото зрителите на "Жил Вилньов" видяха спираща дъха катастрофа между Ланс Строл (Уилямс) и Брендън Хартли (Торо Росо). Двамата бяха един до друг на една от правите и като че ли за миг Строл загуби контрол над колата си. Това доведе до контакт с Хартли, който изтласка новозеландеца прав към предпазната стена. Болидът на Хартли се плъзна отгоре по стената, а после вряза обратно в този на Строл и двамата изхвърчаха от трасето. За щастие нито един от двамата не беше сериозно наранен. Логично на пътя се появи кола за сигурност - общо за 12-и път през последните 13 състезания за Гран При на Канада.

Рестартът на състезанието се случи в 5-ата обиколка, като Фетел нямаше никакви проблеми да задържи водачеството. В средата на колоната се случи остър страничен сблъсък между Карлос Сайнс-младши (Рено) и Серхио Перес (Форс Индия) след първия завой, като по чудо мексиканецът остана в състезнието.

В 17-ата обиколка Макс Ферстапен, осъзнавайки увеличаващата се разлика между него и Валтери Ботас, първи от топ 6 влезе в бокса. Малко по-рано другият пилот на Ред Бул - Даниел Рикиардо докладва за грейнинг, но от бокса заявиха, че ако има шанс да атакува четвъртия Хамилтън, да го стори. В Мерцедес предусетиха подобно нещо и затова бързичко вкараха британеца в бокса, а излизането му на пистата за малко да завърши в една от предпазните стени. Рикиардо моментално също посети бокса и после успя с много малко да излезе преди Хамилтън на пистата, за което получи малко помощ и от съотборника си Макс Ферстапен. И тримата заложиха на най-твърдата възможна субстанция за състезанието - суперсофт.

Тези събития накараха инженерите на Фетел - все още с началния комплект ултрасофт - да му съобщят по радиото, че се преминава към "план "Б", явно визирайки стратегия със само едно спиране. Към 25-26-ата обиколка гумите на германеца вече показаха признаци на износване, а темпото му спадна с почти секунда спрямо това на втория Ботас. Въпреки това германецът продължи да поддържа комфортна дистанция от 3-4 секунди пред съперника си, а в 33-ата обиколка започна да затваря с един тур последните от колоната.

В същата тази обиколка Кими Райконен направи първо спиране в бокса с идеята да излезе точн пред движещия се на 5-о място Хамилтън. Начинанието беше добре замислено, ала имаше минимално забавяне в бокса, което не позволи на Ледения да осъществи намеренията си. Така той остана 6-и, плътно зад Хамилтън и със свеж комплект суперсофт.

Три тура по-късно Ботас най-сетне посети бокса за първи път, като на свой ред сложи гуми суперсофт. Екипът на Мерцедес разчете ситуацията изключително добре и Валтери излезе доволно пред третия Макс Ферстапен. Веднага след него Себастиан Фетел също посети питлейна, излезе без проблем и съхрани голямото си предимство пред финландеца. Оттук до края и за двамата не бяха предвидени други спирания.

Поредното разочароващо отпадане за Фернандо Алонсо и Макларън стана факт 27 обиколки преди края. Както неведнъж дотук през сезона колата на испанеца рязко изгуби мощност, а от бокса му наредиха да се прибира в бокса.

С приближаването към финалния етап от състезанието температурите на въздуха и асфалта значително спаднаха, но не и темпото на Фетел. Десетина обиколки преди финала германецът продължи да прави бърза обиколка след бърза обиколка, с което авансът му пред Ботас достигна 7 секунди. Вече ясно се забелязваше стремежът при всички пилоти от челото да пазят техниката си и да се пазят от излишни рискове. Реално единствено петият Хамилтън можеше да помисли за изпреварване, като се движеше на около секунда и половина зад Дани Рикиардо.

Именно това беше централната битка в последните 3 обиколки. На няколко пъти Хамилтън се доближи максимално до австралиеца и макар да нямаше шанс за изпреварване, ясно му демонстрира намеренията си. Пилотът на Ред Бул реагира и в предпоследната 69-ата обиколка направи далеч по-добро преминаване в първи сектор, където имаше най-голям шанс да бъде дазминат. В същото време Макс Ферстапен се бе само на секунда зад Ботас и продължаваше да скъсява, ала безрезултатно както се оказа впоследствие.

Следващият кръг във Формула 1 е Гран При на Франция.