Себастиан Фетел е най-големият виновник за това, че не спечели титлата при пилотите във Формула 1 през настоящия сезон. Такова мнение изрази вече оттеглилия се от шампионата бивш пилот Фелипе Маса.

В своята доста продължителна кариера бразилецът изкара цели 7 сезона като състезател на „скудерията”, затова и винаги ще се вълнува от съдбата на отбора. Имаше доста предпоставки – особено през първата половина на кампания 2018 – за това Фетел най-сетне да отправи истинско предизвикателство към властелините Люис Хамилтън и Мерцедес. Точно както и година по-рано обаче втората част от сезона беше белязана от пълна доминация на германците, докато Фетел и Ферари допуснаха прекалено голям брой грешки. Самият Маса обаче е склонен да вини повече четирикратния световен шампион, отколкото „черните кончета”.

„Фетел и Ферари пропуснаха голям шанс през тази година. Аз обаче си мисля, че Себастиан е по-виновен в сравнение с отбора”, заяви 37-годишният бразилец. „Отпадането в Германия беше особено болезнено, защото Фетел беше в позиция да спечели, но всъщност загуби пълни 25 точки. Той имаше неточности и в квалификациите, избираше грешни стратегии, а също така осъществи и излишен контакт с Валтери Ботас във Франция.”

„Мисля, че Фетел извърши повече грешки в сравнение с Ферари. Това обаче не значи, че Люис Хамилтън не си заслужи в пълна степен своята пета титла. Той вече е действащият пилот с най-много отличия и е близо до рекорда за брой победи. Сега е на 33 години и изглежда като очевидния фаворит за битката през следващия сезон. Има шанс да подобри всички рекорди”, добави Маса.