Четирикратният световен шампион от Формула 1 Ален Прост не вярва, че Себастиан Фетел може да се бори с невероятната симбиоза между Мерцедес и Люис Хамилтън. Думите на френската легенда дойдоха дни след триумфа на 33-годишния британец с неговата 5-а световна титла.

По този начин Хамилтън се изравни с великия аржентинец Хуан Мануел Фанджо, който десетилетия наред беше единственият пилот с 5 отличия. Пилотът на Мерцедес бе коронясан официално след Гран При на Мексико и отново обра плодовете на изключително силното си представяне във втората половина от сезона. В същото време Фетел допусна твърде много грешки, които го поставиха в неравностойна позиция, ала именно постоянството у неговия опонент е това, което Прост счита за основна характеристика при Люис.

Французинът обаче категорично отказа да прави паралели между себе си и модерният хегемон във Формула 1. „Не можете да сравнявате пилоти от различни поколения. Айртон Сена и аз бяхме може би най-силните от нашето. Сега можете да кажете само, че Люис е един от най-добрите, ако не и най-добрият на своето поколение”, коментира 63-годишната икона на моторните спортове.

„Себастиан Фетел също направи добър сезон, но не достатъчно добър, за да се справи с комбинацията Хамилтън-Мерцедес. Той допусна грешки в неправилните моменти – като Баку и „Хокенхайм”. В противен случай щеше да има преднина от 30 точки и да се намира под далеч по-малко напрежение.”

„Люис просто беше психологически много силен срещу Себ през тази година. Беше много зрял. При такива обстоятелства просто е невъзможно да го надвиеш.”

„Световните шампиони с повече от една титла очевидно правят нещо по-различно от останалите.  Най-осезаемата разлика, която забелязах при Люис, е натискът, под който сам се подлага, за да стане по-добър пилот. Това беше може би най-силният му сезон, а той би могъл да се представя и по-добре. Дори и колата му да не е така добра, той взима второ или трето място. Ако му се налага да направи нещо специално в квалификациите, той го прави.”

„Неговият тим го подкрепя в специалния му начин на живот, а това го зарежда с увереност и сила”, допълни Прост.