Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун изказа своята гледна точка за това, което е оказало решаващо значение за спечелването на световната титлата от Люис Хамилтън за 5-и път в неговата кариера. Според британеца неговият сънародник през цялото време е имал 100-процентова подкрепа от Мерцедес, докато Себастиан Фетел, звездата на Ферари и негов основен конкурент, не е разполагал със същото.

Германецът влезе във втората половина от настоящия сезон с доста оптимизъм, но той бързо се изпари след серия от грешки (както негови, така и на инженерите в бокса), докато Хамилтън беше почти безгрешен с 6 победи в последните 9 старта. В Мексико той се нуждаеше минимум от 7-о място, за да обезсмисли и математически дуела с Фетел, като съумя да завърши 4-и. Фетел от своя страна трябваше на всяка цена да спечели, за да съхрани шансовете си, но не можеше да се бори с темпото на победителя Макс Ферстапен (Ред Бул).

„Себастиан просто нямаше подкрепата и помощта на своя тим. Люис, от друга страна, се радваше на отбор, който на 100 процента беше зад него.”

„Той не трябва да се тревожи за това какво правят в Мерцедес. Всичко е перфектно за него. Ферари не беше толкова силен, колкото можеше да бъде. Те можеха да спечелят титлата. При тях обаче политиката играе голяма роля. Фетел не получи подкрепата, от която имаше нужда, затова и страда. Мисля, че беше оставен сам”, добави още Екълстоун.