Звездата на Ферари във Формула 1 Себастиан Фетел оспори мненията на повечето специалисти, че тимът му е има предимство спрямо големите противници от Мерцедес по отношение качеството на болида. Германецът директно заяви, че колата на „черните кончета” в нито един момент не е била доминиращата.

Факт е, че вървящата към края си кампания беше една от най-оспорваните откъм техническото отношение. От спечелените 4 поредни титли на Мерцедес при конструкторите поне 3 дойдоха при тотално надмощие над останалите тимове, като реалната битка за приза при пилотите се водеше между съотборниците Люис Хамилтън и Нико Розберг. Според Фетел, който изгуби всякакви шансове за трофея 2 старта преди финала на настоящия сезон, Ферари никога не се е намирал в позиция, в която дори минимално да се доближава до подобно статукво.

„Може би просто имам по-различно мнение от това на останалите хора”, коментира Фетел в ексклузивно интервю за motorsport.com. „Мисля, че е абсолютно вярно това, че разполагахме с много силна кола, но считам твърденията, че тя е била доминиращата, просто не са верни. Като се вгледам в нашите резултати, не виждам къде точно се корени тази доминация.”

„Какво имам предвид? На „Спа” нямахме полпозишън, без значение на условията. Спечелихме там заради дизайна на самото трасе. Миналата година имахме недостиг на конски сили и затова изпреварванията не работеха. Тази година беше по-различно, затова и успях да направя изпреварване на „Ео Руж”.”

„В същото време трябва да се отбележи, че Люис винаги беше на 1, 2 или 3 секунди зад мен. Той имаше същото темпо. Движехме се в една и съща десета от секундата, но в даден етап той просто се отказа. Това е причината да спечеля накрая с 8 секунди аванс.”

„За мен това не е доминантно състезание. Беше доста равностойна битка. Ако той беше първи в първата обиколка, както стана миналата година, когато имахме сходно темпо, според мен пак щеше да спечели и аз да завърша втори.”

„Имаше много състезания, в които бяхме много близо един до друг, много случаи, в които имахме добро темпо, но не мисля, че имахме такова, в което да сме доминирали. От друга страна, Мерцедес имаше подобни надпревари – вижте Испания, Франция, Русия. Не мисля, че ние имахме подобни състезания.”

„Не ме разбирайте грешно, защото аз не съм излязъл тук да твърдя, че имам слаба кола. Напротив – тя беше много силна. Не съм съгласен обаче с всеобщото виждане, че сме разполагали с доминиращия болид”, добави Фетел.