Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън заяви, че съчувства на феновете на спорта през този сезон заради липсата на битка за титлата.

Нидерландецът Макс Ферстапен може да си осигури втора поредна шампионска корона още този уикенд в Гран при на Сингапур при оставащи още пет старта до края на сезона. Пилотът на "Ред Бул" спечели 11 от 16 състезания тази година, включително всяко от последните пет, което му позволи да отвори аванс от 116 точки пред втория Шарл Льоклер с Ферари.

През миналата година Ферстапен измъкна титлата под носа на Хамилтън, като битката за трофея се разреши в последните обиколки на Гран при на Абу Даби, което е заключителният старт за сезона.

"Определено съчувствам на феновете. Миналата година всичко се реши в самия край, всичко бе страшно напрегнато и интригуващо за феновете. Никога не е хубаво, когато един сезон се решава толкова рано. Аз също съм правил това и знам, че за феновете е разочароващо. Чудесно е единствено за самия пилот", каза Хамилтън.

"За самия спорт и за феновете това не е добре. Благодарен съм, че аз имах 2008 година и онзи обрат за титлата, който се случи в последните 17 секунди. Миналата година се случи практически същото. Надявам се, че бъдещото ще ни предложи нещо малко по-интересно", добави британецът.

Само две от седемте титли на Хамилтън бяха спечелени в последното състезание - в Гран при на Бразилия през 2008 година и в Гран при на Абу Даби през 2014 година, когато дойде първият му трофей като пилот на Мерцедес.

Най-доминантният сезон пък бе през 2002 година, когато Михаел Шумахер с Ферари стана световен шампион след 11 от 17 старта. Ферстапен обаче може да постави рекорд за най-много победи в рамките на един сезон. В момента той се поделя от Шумахер и Себастиан Фетел, които спечелиха по 13 старта през 2004 и 2013 година съответно.