Пилотът на Алфа Ромео във Формула 1 Кими Райконен беше доста критичен спрямо организаторите на Гран При на Азербайджан, който допуснаха първата свободна тренировка в Баку да бъде отменена след инцидента с шахтата, която потроши пода на Уилямса, пилотиран от Джордж Ръсел.

Дебютантът във Ф1 се спаси само с натъртвания, след като в началото на сутрешната сесия премина с висока скорост над канализационен отвор, който очевидно не се оказа заварен както трябва. Заради въздушната струя капакът буквално се изстреля в шасито на болида и нанесе огромни поражения. На места екипът на самия Ръсел също беше прокъсан от силата на удара.

Ръсел в Баку: Почувствах как ударът премина през тялото ми

Организаторите прекъснаха свободната тренировка, за да подложат на инспекция всички 300 шахти по уличното трасе в Баку. Разбира се, Кими Райконен до голяма степен изрази всеобщото недоволство от случката, макар и да се стигна до официална позиция, според която проблемът на практика е бил неоткриваем.

Льоклер и Ферари с голям аванс пред Мерцедес във втората тренировка

„Очевидно ситуацията далеч не беше идеалната за всички нас. Днес изглеждахме като аматьори”, заяви 39-годишният финландец.

„Изглежда всяка година някоя шахта се разхлабва или пък се случва нещо друг. Днес съвсем не беше окей. От тях зависи да проверят всичко и да ни уведомят как стоят нещата. На организаторите е отговорността трасето да бъде в изряден вид. За късмет никой не беше наранен, но този инцидент съсипа деня на всички. Феновете, които дойдоха да гледат, също нямат поводи да бъдат щастливи.”

„Такова нещо не се случва за първи път. Да се надяваме, че сега ще е за последно”, допълни Райконен.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Квалификацията в събота, 27-и април, стартира в 16 часа българско време, а състезанието е ден по-късно, навръх Великден, от 15,10 часа.