След изпращането на Гран При на Япония за 2019-а в историята вече само двама пилоти от Формула 1 могат да спечелят титлата – това са съотборниците в Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Британецът има 64 точки аванс при само 104 оставащи до края на сезона. Ако всичко се развие позитивно за него съществува сценарий, в който той няма да отлага празненствата повече.

Ето всички възможни сценарии, които ще осигурят предсрочно 6-ата световна титла в кариерата на 34-годишния Хамилтън:

- Победа на „Аутодромо Ерманос Родригес”  в полза на британеца и допълнителна точка за най-бърза обиколка. Ако Хамилтън успее да събере тези 26 пункта, Ботас трябва да завърши минимум трети, за да съхрани математическите си шансове за трофея.

- Победа за Хамилтън, но без бонус точка за най-бърза обиколка. В този случай британецът печели, ако Ботас не завърши поне четвърти.

- Хамилтън завършва втори с или без най-бърза обиколка. В такъв случай Ботас може да съхрани шансове с минимум 7-о място, което би му осигурило 6 точки за генералното класиране.

- Хамилтън завършва трети, с най-бърза обиколка. Ботас ще трябва да гони най-малко 8-о място. Ако британецът не постигне най-бързия тур, тогава Ботас ще съхрани интригата с 9-ата позиция.

- Ако Хамилтън завърши четвърти или по-назад, той вече не може да спечели титлата в Мексико. Това значи, че ще трябва да изчака до Гран При на САЩ, когато ще направи нов опит.