Хонда е "бил търсен от няколко отбора" от Формула 1 за сезон 2026, от който ще има нов регламент за двигателите с по-важна електрическа част, обявиха от японския автомобилен конструктор в понеделник, цитирани от "Ройтерс".

"Въглеродният неутралитет е целта на Хонда. Според нас бъдещата ориентация на Формула 12 съвпада с нашата цел. Ето защо решихме да се запишем като доставчик на двигатели и с нас се свързаха няколко отбора", обясни президентът на "Хонда Рейсинг" Коджи Уатанабе.

В началото на февруари ФИА обяви списък от шест компании, сред които и Хонда, които ще осигуряват двигатели от 2026 година.

За момента японският конструктор, който официално напусна Формула 1 в края на 2021 година, официално още присъства в състезанието с договор до края на 2025 година, като осигурява техническа поддръжка и развитие на двигателите на отборите Ред Бул и Алфа Таури. Но от 2026 година те ще преминат към двигатели на Форд. Двигателите, които са хибридни от 2014 година, ще бъдат с увеличена електрическа енергия и ще използват само 100% устойчиво гориво.

Хонда може да обяви партньорство с някой съществуващ отбор в скоро време или да се обедини с нов тим, за да остане във Формула 1.

"За момента нямаме конкретно решение за завръщането във Формула 1, но от гледна точка на технологичното развитие, мислим, че ще участието ще ни помогне", каза още президентът на пресконференцията.

Освен Хонда и Форд, и Ауди е чакан през 2026 година за дебюта си в спорта. Конструкторът ще е партньор на Заубер (сега Алфа Ромео).

Ферари, Мерцедес и Рено (Алпин) са три от четирите доставчици на двигатели, които ще останат във Формула 1./БТА