Фернандо Алонсо заяви, че отсъствието на Кими Райконен ще се отрази на спорта. Испанецът призна, че безсмисленият подход на финландеца към състезанията от F1 ще му липсва най-много.

Алонсо оглави класацията на най-възрастените пилоти в F1 след оттеглянето на Райконен. Кими сложи край на своята кариера след прекарани близо две десетилетия в най-високото ниво на автомобилния спорт.

Двамата пилоти дебютираха през 2001 в състезанието на австралийската писта Албърт Парк. Кими се състезаваше за екипа на Заубер, докато Фернандо бе с Минарди. Също така успяха да стигнат до световната титла. Първо това стори Алонсо през 2005 и 2006. Веднага след това Райконен триумфира година по-късно, побеждавайки испанеца и неговия тогавашен съотборник Люис Хамилтън в Бразилия.

Бившите световни шампиони бяха съотборници в отбора на Ферари в началото на турбо-хибридната ера през 2014. Фернандо успя се представи по-добре от Кими, който имаше проблеми с това да намери достатъчно добро темпо с трудния за каране болид на италианците.

Алонсо коментира оттеглянето на Райконен. До голяма степен кариерата на пилота на Алпин се преплиташе с тази на бившия състезател на Заубер, Макларън, Лотус, Ферари и Алфа Ромео.

„Когато сте в този момент и правите дебют, нямате ясна представа какво ще ви донесе бъдещето“, каза Алонсо.

„Очевидно и двамата прекарахме фантастично време в F1. Успяхме да спечелим шампионати. През 2001 не бяхме сигурни в постигането на това постижение“.

„Райконен ще ми липсва. Щастлив съм, че споделих толкова много години с него. Той е невероятен човек и неговото отсъствие ще се отрази на спорта тази година“.

Испанецът смята, че е бил достатъчно привилегирован, за да опознае финландеца по-добре. Според двукратния световен шампион Кими не е толкова студен, колкото мислят всички.

„Той е много честен и не играе никакви игри. Кими е това, което виждате“.

„Част от тази маска, която виждаме от него, не е истинска. Той е различен човек и със сигурност не е толкова студен. Определено не е Ледения. По душа е много по-топъл. Трябва да го видите извън състезанията, за да забележите истинския Кими“.

Алонсо вярва, че с напредването на възрастта той и Райконен имат общо мнение за света, в който работят и живеят.

„Срещаме се понякога на летищата, извън падока, както и в ресторанти. Понякога обичаме да купонясваме“, засмя се Алонсо.

„След състезанията той е един от пилотите, с който можеш да говориш по различни теми и да си директен. Споделям много от неговите идеи и мисли за F1 и този свят. Toва, в което живеем, е балон, а не реален живот“. 

„Имаме всички тези удобства и толкова лесен живот. Пътуваме със самолети, спим в петзвездни хотели и имаме много помощници. Въпреки това в неделя вечер сме нормални хора и се смеем за това колко фалшив стана този свят“, завърши Фернандо Алонсо.