Кими Райконен без капчица съмнение е един от пилотите във Формула 1, които се радват на най-сериозна фенска подкрепа. Финландецът от години е едно от най-разпознаваемите лица в шампионата, а на 31 март ще го видим още веднъж в действие на трасето „Сахир”, където сътвори един от най-запомнящите се подвизи в своята многоцветна кариера.

Връщаме лентата до 12 март 2006 година, когато Гран При на Бахрейн беше надпреварата, която откриваше новия сезон. В нея Ледения нареди за старт своя Макларън-Мерцедес на последното 22-о място.

Защо? Заради ужасяващата квалификация предния ден. Повреда в задното окачване на болида още в самото начало на съботния ден накара Ледения с кански мъки да довлече колата си на 3 колела в бокса.

Едва ли някой можеше да предвиди какво ще последва в самия старт. Още на старта Райконен спечели куп позиции, а в първата обиколка беше задминал вече 9 болида. В началото на втория тур беше вече 13-и. Финландецът само веднъж спря в бокса за нови гуми и тази стратегия, подплатена с невероятно пилотиране, доведе до качване на подиума.

Райконен спечели 19 позиции, за да финишира зад победителя Фернандо Алонсо (Рено) и втория Михаел Шумахер (Ферари).

Вижте подробности в прикаченото видео от предаването „Формула 1 Токшоу“ по телевизия DIEMA SPORT 2.