Още преди началото на сезон 2024 във Формула 1 Оливър Беарман беше спряган за сериозен кандидат за титулярно място през 2025 година, най-вероятно в екипа на Хаас. След извънредното участие на британеца в Гран При на Саудитска Арабия през изминалия уикенд неговите акции на пазара на пилотите определено се повишиха.

Въпреки това ръководителят на Хаас Аяо Комацу не дава никакви гаранции, че в американския тим ще има място за Беарман догодина. През този сезон британецът има предвидени участия в шест петъчни тренировки с Хаас, които идват след двете му включвания в петъчни сесии през миналата година.

Въпреки това малко време за подготовка Беарман се представи на ниво в квалификацията и състезанието. Британецът стартира 11-ти и финишира седми, с което спечели първите си точки във Формула 1.

„Невероятно – това бе определението, което Комацу използва, за да опише дебюта на Беарман. – Тази писта не е лесна за включване от третата тренировка. Така че аз много се радвам за него, той беше впечатляващ.

„Смятам, че той заслужава шанс догодина. Но, като изключим наказанието, Кевин свърши добра работа, Нико също се представи добре. Така че как мога да седя тук и да гарантирам, че Оли ще бъде наш пилот догодина? Съдейки по представянето ще са Кевин и Нико“, добави японецът относно шансовете на Беарман да бъде титуляр в Хаас догодина.

Той също така отчете, че не е бил изненадан от показаното от Беарман в Джеда на фона на демонстрираното от британеца в колата на Хаас миналата година.

„Ние го използвахме за тренировките в Мексико и Абу Даби и веднага ми стана ясно, че той е специален. Не само скоростта. Той е целият пакет и разбира целите, държи се добре. Дори докато е на пистата той обработва информацията от една обиколка и прави дребни корекции в следващата. От самото начало той демонстрира зрялост все едно кара от години във Формула 1“, обясни Комацу.