Утре (неделя) футболната федерация на Норвегия се събира на заседание, на което ще гласува за евентуален бойкот на световното първенство в Катар догодина. Причината са информациите за грубо нарушаване на човешките права на строителите, които работят по изграждането на стадионите и останалата част част от инфраструктурата на Мондиал 2022.

Ерлинг Халанд и останалите норвежки национали вече изразиха недоволството от случващото се според тях в Катар, като облякоха специални фланелки преди последните мачове от световните квалификации. На тениските пишеше „Човешки права - на и извън терена“.

Нидерландия и Германия също изразиха недоволството си срещу евентуалното незачитане на правата на работниците в Близкия Изток, но засега техните асоциации не планират нищо повече от това. Не е изключено обаче Норвегия да бъде подкрепена, ако наистина приеме да се оттегли от турнира, който трябва да се проведе през ноември и декември 2022 година.

Ако Норвегия обаче реши да бойкотира Мондиал 2022, ФИФА може да я накаже с изключване от следващото световно през 2026 година.