Време е за последната фаза от квалификациите от зона „Европа“ за класиране на Световното първенство в Катар през ноември и декември тази година. Днес ще се изиграят първите четири мача от 1/2-финалните плейофи.

Според новия формат те ще минат през два етапа - шест полуфинални сблъсъка и три финални. Два от полуфиналните двубои обаче няма да се изиграят днес заради инвазията на Русия и войната в Укарйна. В първия от тях Полша се класира директно напред, след като националният отбор на Русия беше изключен от баражите. Другият, който противопоставя Шотландия и Украйна, е отложен, тъй като гостите няма как да се явят за мача.

Един от най-интересните мачове тази вечер противопоставя отборите на Италия и Северна Македония в Палермо. Европейският шампион изненадващо не успя да спечели директна квота за Мондиала и сега ще трябва да мине през тежките плейофи, а първи съперник на „адзурите“ са нашите югозападни съседи.

Ако Италия успее да спечели този мач, на финала ще трябва да срещне победителя от другия интригуващ полуфинален двубой между Португалия и Турция. Кристиано Роналдо и компания са определяни като абсолютен фаворит, въпреки че иберийците вече показаха, че не могат да бъдат побеждавани. Те загубиха от Сърбия с 1:2, което бе и основната причина да се озоват на бараж. От друга страна Турция е в подем и записа 3 поредни победи в последните си 3 мача, вкарвайки 10 гола.

Не са за подценяване обаче и останалите два полуфинала. В първия мач Швеция посреща Чехия, а във втория Уелс е домакин на Австрия. Мачовете изглеждат доста равностойни, но като чели леко предимство имат двата домакина.

Победителят от Швеция и Чехия отива на финал срещу Полша, а отборът, който спечели срещата Уелс - Австрия ще бъде домакин на Шотландия или Украйна, макар все още да не е ясно кога ще може да се изиграе този финал.

По програма финалните сблъсъци са насрочени за 29 март. Единият от тях обаче със сигурност няма да се изиграе на тази дата заради неяснотата около полуфиналния плейоф между Шотландия и Украйна.

Мачовете от 1/2-финални плейофи за класиране на Световно първенство:

21:45 часа | Италия - Северна Македония

21:45 часа | Португалия - Турция

21:45 часа | Швеция – Чехия

21:45 часа | Уелс - Австрия

Шотландия - Украйна | отложен

Русия - Полша / Полша се класира директно за финала