Германия може отново да играе водеща роля на Европейското първенство през 2024 година на свой терен, въпреки разочароващото отпадане в груповата фаза на Световното първенство в Катар, но силно се нуждае от топ нападател, заяви известният футболен треньор Арсен Венгер.

Венгер, дългогодишен мениджър на английския Арсенал, който сега е председател на Техническата комисия на ФИФА, а също така беше начело на групата за технически изследвания на Световното първенство в Катар, каза пред RND, че Германия трябва да бъде сред фаворитите за континенталния шампионат.

Gulliver/GettyImages
81 снимки

"Отборът все още се нуждае от малко време, за да се върне на върха, но със сигурност отново ще бъде един от фаворитите на Европейското първенство през 2024 година у дома. Заради еуфорията около тима, а също защото имат играчи от световна класа, особено в халфовата линия и по крилата", добави Венгер.

Той коментира още, че "не е съвпадение, че Германия има толкова много чисти шансове за гол в груповата фаза" на турнира в Катар, но че те трябва да работят върху ефективността си в атака.

Gulliver/GettyImages
76 снимки

Проблем е, че не виждам повече нападатели от световна класа в Бундеслигата, тъй като най-добрите голмайстрои в момента са чужденци", добави специалистът.

"В миналото всеки германски клуб имаше топ нападател в своите редици, а сега Байерн има Ерик Максим Чупо-Мотинг, Борусия Дортмунд има Себастиен Алер и Антони Модест, Борусия Мьонхенгладбах има Маркус Тюрам, в Байер Леверкузен Патрик Шик вкарва головете и т.н.", каза Венгер, цитиран от ДПА.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Единственият нападател на Германия в Катар беше Никлас Фюлкруг от Вердер Бремен, който никога преди не беше викан в националния отбор. Той отбеляза победния гол срещу Оман и има общо две попадения, влизайки като резерва на Световното първенство.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева