Игралият в продължение на 13 години за Манчестър Юнайтед Рой Кийн се изказа изключително ласкаво за Джуд Белингам, който вчера впечатли футболния свят с представянето си на мача с Иран. Англичаните тръгнаха на Световното първенство по футбол в Катар с крупна победа с 6:2 над Иран, а 19-годишният талант на Борусия (Дортмунд) e "показал спираща дъха игра", пише вестник Сън.

Кийн засипа Белингам с похвали и го нарече "брилянтен". Той дърпаше конците през целия мач, а още повече натежа с откриващия гол в мача, отбелязан с глава.

Кийн, който беше един от най-добрите полузащитници на своето време, е възхитен от цялостното му излъчване на терена. Когато беше попитан от репортер на ITV4 колко добър може да стане в бъдеще Белингам, 51-годишният бивш капитан на Република Ирландия отговори: "Невероятен е! Мисля, че сега, в този момент е брилянтен, абсолютно брилянтен".

Той постави вече като отправна точка, че бележи голове и за националния отбор, докато за момента вкарвал само на клубно ниво. "Когато го гледам, виждам как играе с мъдрост, изненадваща за неговите години. И има всичко, което искате от един полузащитник в в неговата зона на терена по отношение на физиката му, зрелостта му, вземане на решения, неговите умения".

"А голът му срещу Иран беше просто фантастичен. Спомняте си всички брилянтни полузащитници, които са играли за националния отбор на Англия през годините - Брайън Робсън, Скоулси (има предвид бившия си съотборник в Юнайтед Пол Скоулс), Франки Лампард, Джерард. И ако искаш да добавиш още към играта си, да бъдеш по-завършен, тогава трябва да намериш головете. Но както вече казах, така или иначе за мене е брилянтен играч".

След това Кийн се спря и на поведението на младока извън терена, засипвайки го с нови суперлативи: "Когато гледаш интервютата му след края на мача, той изглежда много, много зрял. Момчето има всичко, за да стигне върховете", казва още Кийн.

А според него Белингам може да играе още по-сериозна роля на това Световно първенство, ако мениджърът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт реши да заложи на трима бранители в линия в срещите по-нататък.