Аржентина ще се довери на своята си система, когато срещне Хърватия на полуфинала на Световното първенство в Катар и вярва, че точно тя ще им позволи да наранят финалистите от предишния Мондиал. Това заяви селекционерът на аржентинците Лионел Скалони на пресконференция днес.

Хърватите не бяха слагани в сметките, че отново ще попаднат в топ 4, но два пъти преодоля противниците си след изпълнение на дузпи и е на прага на повторение на постижението си от Русия 2018.

"Те затрудниха много национални отбори. Няма да споменавам ключовите им играчи или техните силни и слаби страни, но ние анализирахме къде можем да ги нараним. Понякога се получава, понякога не", каза Скалони пред репортерите в навечерието на първия полуфинал.

"Опитваме се всеки мач да даваме всичко от себе си на терена. Понякога късметът може и да ти помогне. И ако имаме едно добро представяне, по-лесно ще стигнем до нашата цел. Но това е футбол, това е спорт като цяло и понякога най-добрият може и да не спечели", застрахова се аржентинският селекционер.

Но въпреки че отказва да конкретизира за силните страни на хърватите, Скалони буквално беше притиснат от журналистите с въпроси да се фокусира върху Лука Модрич, който продължава да има изключително важна роля на терена и на 37 години. Треньорът обясни, че е удоволствие да гледа как играе плеймейкъра на Реал (Мадрид).

"Той е модел за подражание за много от нас. Не само за начина, по който играе, за таланта му, но и за поведението си извън терена. Всичко, което мога да кажа е, че трябва да му се радваме. Ако обичате футбола, трябва да се радвате на футболисти като него", добави младият треньор.

И след това разказа, че и Анхел ди Мария, и Родриго де Паул са напълно възстановени и могат да играят 90 минути, а също така обясни как наказанията на Маркос Акуня и Гонсало Монтиел няма да бъдат проблем за тях.

"Имаме собствена система, наш стил. Разбира се, в определени ситуации трябва да вземем предвид как играят съперниците", каза Скалони. "Няма да променим стила си, няма да изневерим на системата, която използваме. Разбира се, по време на мача е напълно възможно да вземем неочаквани и изненадващи решения, в зависимост от предизвикателствата, които ще получим".

Скалони трябваше да отговори и на въпроси относно поведението на неговите футболисти по време на мача с Нидерландия, включително и обвинения в "неспортсменското поведение" след края на изпълнението на дузпите. И той има обяснение, че когато има цел, пътищата за нейното постигане са много и най-различни.

"Предишният мач се игра по начина, по който трябваше да играем... това е футболът. Понякога могат да се случат неща като спорове, но това е всичко. Ето защо има съдия", каза Скалони. "Трябва да сложим край на тази идея, че Аржентина се държи така. Загубихме от Саудитска Арабия и не казахме нищо. Когато спечелихме Копа Америка на финала срещу Бразилия, всеки може да провери как в тунела седяха след мача и си говориха заедно Лео Меси, Леандро Паредес, Неймар и други играчи от Бразилия. И нямаше никакъв проблем. Така че не съм сигурен в идеята за неспортсменско поведение на нашия отбор", каза предводителят на гаучосите.