Отборите на Швейцария и Сърбия ще се срещнат в петък, за да се борят за едно място на осминафиналите на Световното първенство по футбол. Този футболен сблъсък може да събуди спомените от онзи през 2018-а година и да покачи политическото напрежение, пише агенция „Ройтерс“.

Тимът на Швейцария има 3 точки и е в по-добро положение преди двубоя, докато на сърбите им трябва единствено задължителна победа. Камерун също се нуждае от победа срещу Бразилия, за да запази шансове за класиране напред.

Gulliver/GettyImages
84 снимки

Двата отбора играха в групите на Световното първенство в Русия преди 4 години и мачът тогава се запечата в съзнанието на феновете със силните политически послания.

Халфът на Швейцария Гранит Джака, който е роден в Базел от етнически албански родители от Косово, отпразнува гола си тогава като с ръцете си изобрази двуглав орел - националистически символ от знамето на Албания.

Джердан Шакири, който е роден в Косово, което обяви своята независимост от Сърбия през 2008-а година, добави още един гол за „кръстоносците“ и повтори жеста на Джака. Двамата бяха глобени от ФИФА за неспортсменско поведение.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Шакири, който не игра срещу Бразилия заради мускулни проблеми, но се очаква да започне като титуляр в мача със Сърбия, обяви, че тимът на Швейцария е в Катар, за да играе футбол.

Темата около Косово бе вече повдигната на това Световно първенство, като ФИФА започна наказателна процедури срещу футболната федерация на Сърбия, след като в съблекалнята на тима имаше знаме на страната, което включва и тяхната територия и Косово.

Футболната федерация на Косово, която стана член на УЕФА и ФИФА през 2016-а година, осъди този акт като „агресивен“.