Бившият германски национал и изпълнителен директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге нарече държавния отбор по футбол „най-важният тим в страната“, след включването му в Консултативен съвет към Германската футболна федерация, пише агенция ДПА.

Румениге се присъедини към бившите германски футболисти Руди Фьолер, Матиас Замер и Оливер Кан, както и Оливер Минцлаф в съвета, който ще отговаря за бъдещето на националния отбор след второто поредно отпадане в груповата фаза на Мондиал. Членовете на Консултативния съвет ще имат и важната задача да решат кой ще наследи Оливер Бирхоф, който подаде оставка като директор на националния тим през миналата седмица и дали тази позиция ще претърпи промени.

Консултативният съвет е оглавяван от президента на централата Бернд Нойендорф и вицепрезидента Ханс-Йоаким Вацке.

Румениге коментира пред вестник „Munchner Merkur“, че настроението към националния отбор в страната трябва да се промени, за да се създаде добра атмосфера преди Евро 2024, което ще се проведе в Германия.

„Най-важният тим в държавата не е Байерн Мюнхен, а националният отбор. Чувството да чуваш националния химн е несравнимо. Но докато на Световното първенство аржентинските и хърватските фенове гордо подкрепят техните отбори, настроението в нашата държава към тима е доста сдържано. Трябва да променим това“, заяви той.

Пред друг вестник - „Bild“, Карл-Хайнц Румениге каза, че тази промяна може да настъпи само, ако хората във футбола работят заедно.

„Нямаме нужда от спасител, а от екип, който работи заедно, лоялно и хармонично“, категоричен бе Румениге.