Бразилското крило на Барселона Рафиня заяви, че Световното първенство е подходящ момент отново да се види чувството за сплотеност в бразилския народ.

Рафиня, който направи своя дебют за Бразилия през октомври 2021-а година, ще участва на първото си Световно първенство в Катар.

24 снимки

„Готов съм за Световното първенство и работя усилено, за да стигна до там възможно най-добре, както физически, така и психически“, каза Рафиня в интервю за сайта на Барселона.

„Атмосферата е на печеливш национален отбор, амбициран и искащ да спечели титлата. Има добро настроение сред всички. Не го чувствам като напрежение, отбор като Бразилия винаги е претендент за Световната титла или за друг трофей, за който се бори. Подкрепата на феновете е нормална, защото ние сме качествен отбор с големи имена“, добави той.

Рафиня се присъедини към Барселона през юли от английския Лийдс, за да последва стъпките на бразилските легенди Ромарио, Роналдо, Роналдиньо и Неймар на „Камп Ноу“.

„Нормално е феновете да са нетърпеливи Бразилия да спечели шестата си световна титла, както и ние“, каза 25-годишният футболист, спомняйки си победата с 2:0 над Германия на финала в Япония преди 20 години, благодарение до два гола на Роналдо.

„Не си спомням много Световното първенство през 2002-а., защото бях много малък. Но беше невероятно, неописуемо чувство. Целият бразилски народ беше обединен и празнуваше. Сега е добър момент да се съберем всички отново заедно“, допълни той.

Guilliver/GettyImages
34 снимки

Рафиня, който има 11 мача и 5 гола, включително три в квалификациите за Мондиала, се надява да повтори триумфа на Бразилия от 2002-а година, тяхната рекордна пета световна титла.

„Обещавам, че ако спечелим титлата в Катар, ще направя същото, което направих, когато успяхме да запазим мястото на Лийдс във Висшата лига миналия сезон, когато минах през терена на колене“, заяви той.

Бразилия започва кампанията си за Световното първенство на 24 ноември срещу Сърбия, след което има мачове в група „G“ с Швейцария и с Камерун.